Nekaj zanimivosti o eteričnih oljih

Eterična olja so naravne aromatične sestavine rastlin. Najdemo jih v vseh delih rastline, pridobivamo pa jih z različnimi metodami ekstrakcije. Eterična olja in njihove terapevtske ter zdravilne lastnosti naj bi poznali že stari Egipčani. Aromaterapija pa se je v zadnjih letih močno razširila tudi pri nas, s tem pa se je povečala tudi uporaba eteričnih olj. Ob pravilni uporabi imajo eterična olja blagodejen vpliv na človeško telo.

Kljub vedno bolj široki uporabi eteričnih olj je malo znanega o sposobnosti le teh za zdravljenje določenih zdravstvenih stanj.  Omenimo le nekaj pogostih zdravstvenih težav, kjer se za zdravljenje lahko uporabi aromaterapijo oz. eterična olja: stres, glavoboli, migrene, nespečnost,…. Je pa to področje še precej neraziskano.

Eterična olja imajo veliko uporabo zunaj aromaterapije. Mnogi jih uporabljajo za odišavljenje svojih domov ali osvežitev stvari, kot je perilo. Uporabljajo se tudi kot naravni vonj v domači kozmetiki in visokokakovostnih naravnih izdelkih. Domneva se, da bi eterična olja lahko zagotovila varno in okolju prijazno alternativo umetnim repelentom proti komarjem.

Eterična olja na splošno veljajo za varna. Vendar pa lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo neželene stranske učinke (izpuščaji, glavoboli, alergijske reakcije), zlasti če jih nanesejo neposredno na kožo ali zaužijejo. Samo zato, ker je nekaj naravno, še ne pomeni, da je varno. Rastline in zeliščni izdelki vsebujejo veliko spojin, ki lahko škodujejo zdravju, eterična olja pa niso nič drugačna. Zato je pri nakupu in uporabi potrebna previdnost.

Nekatera eterična olja imajo poleg prijetnega vonja tudi lastnosti, ki so dobrodošle v lepotni industriji. Imajo namreč antiseptične, proti glivične, protivnetne in antibakterijske lastnosti, prav tako pa imajo veliko antiooksidantov. Olja lahko kožo navlažijo, delujejo proti alergijsko, celijo manjše ranice…

Podobne objave