cajeput beli čajevec

Eterično olje cajeput ali beli čajevec

100% naravno čisto eterično olje za kozmetične namene in aromaterapijo

Kaj je eterično olje cajeputa?

Eterično olje cajeputa je narejeno iz destiliranih listov in vej dreves cajeputa. Podtip drevesa melaleuke, cajeput, je avtohton v tropskih regijah v Avstraliji in jugovzhodni Aziji.

Cajeput se imenuje tudi cajuput, kajuput, melaleuca cajuputi in minyak kayu putih. Olje je znano predvsem po svojih antiseptičnih in analgetičnih lastnostih. Velja tudi za protivnetno, ki se včasih uporablja za zdravljenje manjših kožnih ran, prehladov in vnetnih kožnih bolezni.

Kljub uporabi kot naravnega izdelka je olje cajeputa lahko enako močno kot tradicionalna zdravila. Kot vsa eterična olja ga je treba pred nanosom na kožo razredčiti v nosilnem olju.

Cajeputovo olje za vašo kožo

Olje cajeputa je bilo uveljavljeno predvsem kot antiseptik. Starejše raziskave ugotavljajo, da ima antibakterijske lastnosti, zaradi česar olje koristi pri manjših urezninah in praskah, da bi preprečilo okužbo. Lahko ima tudi protiglivične in protivirusne učinke na kožo.

Čeprav cajeput ni dobro uveljavljen, ima lahko tudi protivnetne učinke, ki pomagajo pri kožnih boleznih, kot so luskavica in akne.

Cajeput olje za lase

Zdravilne lastnosti cajeputovega olja se spodbujajo tudi pri negi las. Nega lasišča in rast las sta lahko dve od teh prednosti. Vendar pa ni dokazov, ki bi dokazovali, da lahko cajeput zdravi izpadanje las ali kakršno koli stanje lasišča .

Druge domnevne koristi

Cajeputovo olje se promovira tudi v različnih naravnih zdravstvenih ustanovah kot koristno pri naslednjih stanjih:

  • bolečine v mišicah in sklepih
  • zobobol
  • sinusitis
  • navaden prehlad
  • kašelj in druge bolezni dihal
  • tesnoba in stres

Kljub temu ni dovolj znanstvenih dokazov, ki bi podprli katero koli od teh uporab. Pred uporabo olja cajeputa za kakršne koli medicinske namene se posvetujte z zdravnikom.

Cajeputovo olje in raziskave COVID-19

Medtem ko raziskovalci po vsem svetu še naprej preizkušajo možna cepiva proti COVID-19, nekateri iščejo druge možne ukrepe za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

V eni študijo iz leta 2020 so proučevali možnost uporabe olja cajeputa za preprečevanje razvoja COVID-19. Raziskovalci so navedli uveljavljene antiseptične in protivnetne lastnosti olja kot vir zanimanja za preučevanje cajeputa posebej za ta virus. Raziskovalci so nato vzeli izvlečke olja kajeputa, da bi videli, kako bi reagiralo v človeških beljakovinah, ki jih ta vrsta koronavirusa običajno napada.

Rezultati študije so pokazali “močno” zaviralno aktivnost. Vendar ni bilo prepričljivo dokazano, da olje kajeputa preprečuje vstop novega koronavirusa v telo. Potrebne so dodatne študije, ki bodo pomagale ugotoviti, kako bi ljudje lahko jemali olje cajeputa na tak način in kako bi se morebitni učinki lahko razlikovali v različnih starostnih skupinah in demografiji.

Pomembno je, da upoštevate najnovejše smernice centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) o preprečevanju COVID-19 kot so fizična distanca, umivanje rok, nošenje obraznih mask in razkuževanje površin. Morda boste želeli svojo preventivno strategijo dopolniti z eteričnimi olji, vendar ne nadomeščajte dokazanih ukrepov z eteričnimi olji in drugimi alternativnimi metodami, ki potrebujejo nadaljnje klinične študije in preskušanja na ljudeh.

Možni neželeni učinki

Čeprav olje cajeputa velja za naravno, lahko še vedno povzroči neželene učinke, podobne drugim vrstam eteričnih olj. Simptomi lahko vključujejo:

  • kožni izpuščaj
  • pordelost kože
  • draženje kože

Če uporabljate olje lokalno na koži in laseh, je pomembno, da cajeput najprej razredčite z osnovnim oljem.

Nekatera eterična olja so nevarna za nosečnice in doječe ženske, otroke in hišne ljubljenčke. Možno je tudi, da olje cajeputa povzroči interakcije z zdravili. Če trenutno jemljete katero koli zdravilo na recept ali zdravilo brez recepta, se pred uporabo cajeputa posvetujte z zdravnikom.

Kako uporabljati olje cajeputa

Če je olje cajeputa pravilno razredčeno in testirano na alergijske reakcije, lahko varno uporabljate za lase in kožo. Ne jemljite eteričnih olj peroralno.

Za nego kože

Ko opravite test z obliži, lahko razredčeno olje cajeputa nanesete na večjo površino kože. Nanesete ga lahko neposredno na manjše rane, praske in izpuščaje.

Za lase

Razredčeno olje kajeputa lahko uporabite tudi za lase na enak način kot za kožo. Druga možnost je, da šamponu dodate nekaj kapljic eteričnega olja, preden ga vmasirate v lasišče.

V aromaterapiji

Čeprav neposredno vdihavanje olja cajeputa iz steklenice ni priporočljivo, lahko razmislite o razprševanju olja za aromaterapijo. Morda boste našli začasno olajšanje zastojev in glavobolov, vendar ni jasno, ali lahko aromaterapija na ta način pomembno vpliva na bolečino in vnetje.

Kje dobiti cajeputovo olje

Cajeputovo olje je na voljo v trgovinah z zdravjem, v trgovinah z naravno hrano in na spletu. Pri nas lahko naročite eterično olje cajeputa v količini od 1 kg ali 5 kg.

Podobne objave

Dodaj odgovor