limone

Eterično olje limone

Vse, kar še niste vedeli o tem opojnem eliksirju zdravja.

Eterično olje limone je popolnoma naravna sestavina, ki se lahko uporablja tudi kot zdravilo. Pridobiva se iz lupine svežih limon s parno ekstrakcijo ali manj pogosto s postopkom “hladnega stiskanja”, ki lupinico pika in vrti, ko se olje sprosti.

Eterično olje limone lahko razredčite in nanesete lokalno na kožo, pa tudi razpršite v zrak in vdihnete. Nekateri prisegajo na eterično olje limone kot na sestavino, ki se bori proti izčrpanosti, pomaga pri depresiji, čisti kožo, ubija škodljive viruse in bakterije ter zmanjšuje vnetja.

Lahko zmanjša simptome anksioznosti in depresije

Morda ste opazili, da se, ko za čiščenje doma uporabljate izdelke z dišečimi limoni, počutite bolj sproščeno ali dvignjeno ter boljše razpoloženje.

Seveda je nekaj od tega lahko naravna posledica popestritve vašega okolja, toda dejanski vonj po limoni verjetno igra vlogo pri tem pomirjujočem občutku. A študija, opravljena leta 2006 na miših, je med tremi poskusi stresnih testov pokazala, da je eterično olje limone močno pomirjevalo in izboljševalo razpoloženje. Ista študija je pokazala, da je eterično olje limone učinkovitejše pri lajšanju stresa kot druga eterična olja, kot sta sivka in vrtnica.

Druga študija iz leta 2016 je pokazala, da je eterično olje limone zmanjšalo tesnobo pri ljudeh po ortopedski operaciji. Obstajajo obetavni kazalci, da razpršeno eterično olje limone vpliva na lajšanje nekaterih simptomov tesnobe in depresije.

Lahko olajša simptome jutranje slabosti

Slabost in bruhanje sta dva najpogostejša simptoma v zgodnji nosečnosti. Morda obstaja razlog za domnevo, da lahko eterično olje limone ublaži (ali vsaj zmanjša) resnost teh simptomov. Študija iz leta 2014 je pri 100 nosečnicah ugotovila, da aromaterapija z eteričnim oljem limone znatno zmanjša raven slabosti in bruhanja.

Lahko naredi vašo kožo bolj zdravo

Limonino olje je eno od številnih eteričnih olj, ki lahko ubijejo škodljive bakterije, ki se lahko razmnožujejo na vaši koži. Eterično olje limone učinkovito deluje proti sevom bakterij, kot sta Staphylococcus aureus in E. coli. To je dobra izbira za lokalno čiščenje majhnih ran. Druge raziskave, vključno z laboratorijsko študijo, opravljeno leta 2017 ter raziskavami in vitro in in vivo leta 2018, so potrdile učinek eteričnega olja limone proti bakterijam, ki povzročajo okužbe, in lahko preprečijo vnetje kože. Ima tudi zaščitne lastnosti, kot so antioksidanti, ki lahko posvetlijo in ohranijo ten vaše kože. Vendar pa lahko, tako kot večina olj citrusov, na soncu povzroči občutljivost kože.

Lahko deluje kot lajšanje bolečin

Eterično olje limone se včasih uporablja v aromaterapiji kot naravni analgetik. Protistresni in antidepresivni učinki tega olja so morda povezani s tem, kako pomaga našemu telesu razlagati našo bolečino brez panike. Ena izmed študij, opravljenih na miših, je pokazala, da je aromaterapija z limoninim oljem spremenila način, kako so se možgani živali odzvali na boleče dražljaje. Da bi ugotovili, kako limonino olje vpliva na ljudi, ki trpijo za bolečino, je potrebnih več raziskav.

Lahko vam pomaga pri lažjem dihanju in pomirja vneto grlo

Če ste prehlajeni ali imate vneto grlo, je eterično olje limone dobro domače zdravilo. Poskusite namestiti difuzor z limoninim oljem, da sprostite njegov sladek, citrusni vonj v vaši sobi, medtem ko počivate. Pomirjujoče lastnosti limoninega olja lahko pomagajo sprostiti tako vaš um kot mišice v grlu.

Ni veliko kliničnih podatkov, ki bi podprli aromaterapijo z limoninim oljem pri pomirjanju prehlada, vendar vemo, da so vitamin C in antioksidativne lastnosti limoninega soka koristne, ko morate le nekoliko lažje dihati. Vendar pa postopek ekstrakcije eteričnega olja iz limon s parno ekstrakcijo ne prenaša vitamina C v olje. Obstaja majhna možnost, da hladno stiskano eterično olje limone vsebuje sledi vitamina C, vendar večina med predelavo konča v vodi. Ne pozabite, da zaužitje eteričnih olj ni varno.

Pomaga, da ste budni in osredotočeni

Eterično olje limone poživi vaše razpoloženje, lahko pa pomaga tudi pri krepitvi vaših možganov. V majhni študiji četrtošolcev iz leta 2004 so učenci, ki so obiskovali jezikovne ure v učilnici, kjer je bilo razpršeno limonino olje, pri izpitih imeli veliko boljše rezultate kot učenci v drugih učilnicah. V drugi štzdiji iz leta 2008 so ugotovili, da bi aromaterapija z eteričnimi olji, kot je limona, lahko izboljšala kognitivne funkcije ljudi z Alzheimerjevo boleznijo.

Lahko je učinkovit pri zdravljenju in preprečevanju izbruhov aken
Limonino olje se uporablja za zdravljenje različnih kožnih stanj vključno z aknami. Eterično olje limone, ki ga razredčimo in uporabljamo lokalno, lahko uniči bakterije, ki se lahko ujamejo v pore in povzročijo izbruhe. Prav tako lahko očisti vašo kožo, nežno odlušči odmrle kožne celice, ki se tako pogosto ujamejo v lasni mešiček in pore. Ker ima limonino olje zdravilne lastnosti, dobite dodaten bonus za hitrejše celjenje izbruhov in zdravljenje brazgotin po aknah, ko ga uporabite.

Lahko spodbuja celjenje ran

Ker je eterično olje limone polno protimikrobnih lastnosti, vas morda ne bo presenetilo, če boste izvedeli, da to olje morda spada v vaš komplet prve pomoči. V poskus na živalih je bilo ugitivljeno, da je eterično olje limone spodbujalo hitrejše celjenje tkiva.Območje majhne ureznine ali strgane lahko očistite z razredčenim limoninim oljem, da ga sanirate, preprečite okužbo in morda pomagate, da se rana hitreje zaceli.

Ima protiglivične lastnosti

Eterično olje limone ima močne protiglivične lastnosti za zdravljenje določenih kožnih izrastkov. Olje je učinkovito proti glivam, ki povzročajo okužbe atletskega stopala, drozga in kvasovk, kadar se uporabljajo lokalno.

Možni neželeni učinki

Tako kot druga eterična olja iz družine citrusov je eterično olje limone na splošno varno za lokalno in aromaterapevtsko uporabo. Predvsem poročajo, da je varen za nosečnice in dojenčke, starejše od 3 mesecev. Obstajajo poročila o primerih uorabe eteričnega olja limone, zaradi česar je postala koža bolj občutljiva na draženje zaradi sonca, zato je najbolje, da se izogibate neposredni sončni svetlobi pri uporabi katerega koli eteričnega olja citrusov. To draženje se imenuje fototoksičnost in povzroči začasno rdečico, ki je podobna zmerni sončni opeklini. Morda boste začutili tudi surov ali pekoč občutek na koži na predelu, kjer ste nanesli limonino olje. Običajno se lahko izognete alergijski reakciji tako, da ustrezno razredčite katero koli eterično olje, ki ga uporabljate, in naredite test na koži, preden ga poskusite nanesti na večjo površino.

Limonino olje ni odobreno kot varno za uporabo na živalih. Nekatera eterična olja imajo lahko strupen učinek, če jih zaužijejo ali vdihujejo hišni ljubljenčki. Pomislite na svoje kosmate prijatelje, ki so morda v bližini, ko izvajate aromaterapijo.

Kako uporabljati to eterično olje

Eterično olje limone lahko varno uporabljate tako, da ga razpršite ali nanesete lokalno. Za razpršitev eteričnega olja limone nanesite 3 ali 4 kapljice v difuzor po vaši izbiri. Prepričajte se, da ste v dobro prezračevanem prostoru in omejite trajanje aromaterapije na 30 minut. Če želite eterično olje limone uporabiti lokalno, ga dobro premešajte z osnovnim oljem po vaši izbiri.

Preizkusite mešanico na majhnem, neopaznem delu kože, kot so podlakti, preden jo nanesete na občutljivo mesto, kot je obraz. Če po 24 urah opazite rdečico ali draženje, mešanice ne uporabljajte. Da se izognete poškodbam kože, se prepričajte, da sperete limonino olje, preden kožo izpostavite sončni svetlobi.

Kje kupiti eterično olje limone

Eterična olja limone lahko v manjših količinah kupite v lekarnah ali drogerijah. Naše podjetje se ukvarja z dobavo eteričnega olja limone v kantah po 1 kg ali 5 kg za kozmetično industrijo. Eterična olja uvažamo v velikih količinah direktno od proizvajalcev, zato jih lahko ponudimo strankam po konkurenčnih cenah. Za več informacij nas kontaktirajte.

Podobne objave

Dodaj odgovor